Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

“Tek Gezegen-Kutup Zirvesi”ne katılım

“Tek Gezegen-Kutup Zirvesi”ne katılım
16.11.2023
A+
A-

 

 

 

 

“Tek Gezegen-Kutup Zirvesi”ne katılım

.2023

Öncesi
Sonraki
10 Kasım 2023 tarihinde Fransız tarafının girişimiyle Paris’te, Dışişleri Bakanı Sayın Sirojiddin Muhriddin başkanlığındaki Tacikistan Cumhuriyeti heyetinin katıldığı “Tek Gezegen – Kutup Zirvesi” düzenlendi.

 

 

 

Bu toplantı, devlet ve hükümet başkanlarını, ülkelerin üst düzey temsilcilerini, araştırmacıları ve bilim adamlarını, uluslararası kurum başkanlarını, sivil toplum kuruluşlarının başkanlarını, yerli halkların ve yerel toplulukların temsilcilerinin yanı sıra farklı ülkelerden özel sektörü de bir araya getirerek sorunları tartışmak üzere bir araya getirdi. İklim değişikliğinin getirdiği zorluklar, özellikle de gezegendeki buzulların durumu.

 

 

 

 

Zirve katılımcıları, buzulların durumu ve bunlara bağlı zorluklar hakkında görüş alışverişinde bulundu ve kriyosferin küresel ölçekte çökmesi bağlamında, nüfusu ve genel olarak ekosistemi etkileyebilecek mevcut sorunlara ilişkin endişelerini dile getirdi. su kaynakları ve deniz seviyesinin yükselmesini önemsiyor ve bu konuda yakın uluslararası iş birliğini çok önemli görüyor.

 

 

 

Dışişleri Bakanı Sayın Sirojiddin Muhriddin, konuyla ilgili görüşünü paylaşırken, Uluslararası “Sürdürülebilir Kalkınma için Su, 2018-2028” Eylem On Yılı konferanslarının sonuçlarına, özellikle de Genel Kurul Kararının kabulüne değindi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 2025 yılının “Uluslararası Buzulları Koruma Yılı” olarak ilan edilmesine ilişkin Tacikistan Hükümeti’nin bu konudaki çabalarını hatırlatarak, konferanslar ve “Uluslararası Buzulların Korunması Yılı” hedefleri çerçevesinde taahhütlerin hayata geçirilmesinin mümkün olduğunu kaydetti. Buzulların Korunması”, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin altıncı hedefine ulaşılmasına ve gezegendeki iklim değişikliğiyle ilgili diğer sorunların ele alınmasına katkıda bulunacaktır.

 

 

 

Tacikistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın sosyal medyadaki resmi sayfaları:

Facebook’tayız : www.facebook.com/mfa.tj _

Twitter’dayız : twitter.com/MOFA_Tajikistan _

Instagram’dayız : instagram.com/mfa_tjk _

Fransızca

kaynak:https://mfa.tj/en/main/view/13730/participation-in-the-one-planet-polar-summit

 

 

REKLAM ALANI