Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile Görüştü
01.07.2021
A+
A-

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sn. Sadır Caparov ile Görüştü

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kırgızistan Savunma Bakanı Tuğgeneral Taalaybek Omuraliev’in resmî davetlisi olarak gittiği başkent Bişkek’teki temaslarını sürdürüyor.

Bakan Akar, ziyaretleri kapsamında Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov tarafından Cumhurbaşkanlığında kabul edildi.

Görüşmede, Bakan Akar; Cumhurbaşkanları başkanlığında gerçekleştirilen Türkiye-Kırgızistan Yüksek Düzeyli Strateji İş Birliği Konseyi Toplantısının ikili ilişkilere güçlü bir ivme kazandırdığı ve ileri dönük bir yol haritasını ortaya koydu. Bakan Akar, çizilen bu çerçeve kapsamında savunma, güvenlik ve savunma sanayi konuları dâhil pek çok alanda iş birliğinin derinleştirilmesine yönelik iradeyi ifade ederken, FETÖ ile mücadelede iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

BOZKIRIN BİLGE KALEMİ AYTMATOV’UN MÜZE EVİNE ZİYARET

Öte yandan Bakan Akar, “Bozkırın Bilge Kalemi” olarak adlandırılan dünyaca ünlü Kırgız edebiyatçı ve diplomat Cengiz Aytmatov’un müzesini de ziyaret etti.

Müzede, Aytmatov’un oğlu Eldar Aytmatov’dan Kırgız edebiyatçının hayatına ve çalışmalarına ilişkin bilgi alan Bakan Akar, Eldar’ın Cengiz Aytmatov ile ilgili çocukluk anılarını dinledi.

Aytmatov’un ödüllerinin yanı sıra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve 9’uncu Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel ile çekilen fotoğraflarının bulunduğu odayı da gezen Bakan Akar’a, Eldar Aytmatov babasıyla ilgili, “Babam geçirdiği kalp krizinin ardından Ankara’da hemen askerî hastaneye kaldırılmıştı. Orada Türk doktorlar tarafından tedavi altına alınmıştı. Sonrasında babamı hastanede Süleyman Demirel ve Recep Tayyip Erdoğan da ziyaret etmişti.” hatırasını paylaştı.

Bakan Akar, ziyaretin sonunda Müze Şeref Defteri’ni imzaladı. Eldar Aytmatov’un özel ricası üzerine Şeref Defteri’ni Cengiz Aytmatov’un hayattayken kullandığı çalışma masasına oturarak imzalayan Bakan Akar, deftere şunları yazdı:

“Türk kültür dünyasının büyük mimarı Cengiz Aytmatov’un aziz hatırasına; ata toprağı Kırgızistan’a yaptığım resmî ziyaret vesilesiyle Türk dünyasının ortak değeri olan ve eserleriyle tüm dünyaya Türk kültür zenginliğini tanıtan Sayın Cengiz Aytmatov’un evini ziyaret etmekten, kıymetli ailesi ile tanışmaktan büyük bahtiyarlık duydum.
Yaşadığı dönemin acılarını, kederlerini, sevinçlerini, millî ve manevi değerlerini kendi ruh dünyasında yoğurarak eserlerine yansıtan Bozkırın Bilge Kalemi Cengiz Aytmatov Türk ve dünya edebiyatına büyük bir zenginlik kazandırmıştır. Eserleri, fikirleri ve kültür dünyamıza katkılarıyla asil milletimizin gurur ve ilham kaynağı olan büyük şahsiyet Cengiz Aytmatov’u saygı ve şükranla yâd ediyorum. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.”

Müze öncesinde Ata-Beyit Anıtı ile Cengiz Aytmatov’un mezarını da ziyaret eden Bakan Akar, Kırgızistan’daki temaslarını tamamlamasının ardından Tacikistan’a gitti.

Kaynak:https://www.msb.gov.tr/SlaytHaber/3062021-20366

REKLAM ALANI