Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Milletvekili Meşhur Memmedov: “Azerbaycan-Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri yeni bir gelişme aşamasında”

Milletvekili Meşhur Memmedov: “Azerbaycan-Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri yeni bir gelişme aşamasında”
26.07.2021
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov: “Azerbaycan-Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri yeni bir gelişme aşamasında”

Azerbaycan Milletvekili Meşhur Memmedov,Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva‘ya verdiği demeçte,
“Azerbaycan-Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri yeni bir gelişme aşamasında” – diye gururla tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop Azerbaycan’ı ziyaretde. Azerbaycan, hem siyasi hem de ekonomik konularda kardeş Türkiye devleti ile yakın işbirliği içindedir. Dünyadaki son jeopolitik değişimler nedeniyle Azerbaycan-Türkiye siyasi ve ekonomik ilişkileri yeni bir gelişme aşamasına giriyor”, – dedi.

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan, kardeş bir ülke olan Türkiye ile hem siyasi hem de ekonomik alanda ilişkilerini geliştirmekte devam ediyor. Parlamento Ekonomi Politikası, Sanayi ve Girişimcilik Komisyonu’nda temsil edildiğim için son zamanlarda Azerbaycan-Türkiye ilişkilerini ekonomik bir bakış açısıyla incelemeye çalıştım. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’in “Bir millet, iki devlet” ilkesi temelinde gelişen ilişkilerin üst düzeyde olduğunu defalarca vurguladığını belirtmek isterim.”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Sayın Cumhurbaşkanımız belirtmiştir ki, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler her alanda çok başarılı bir şekilde geliştirilmiştir, bu ilişkiler dostluk ve kardeşlik temelinde kurulmuştur, iki halk çok zengin bir ortak tarihe ve ortak değerlere sahiptir. Bu gün Türkiye-Azerbaycan ilişkileri bu sağlam temel üzerine inşa edilmiş ve her konuda işbirliğimiz güzel sonuçlar vermektedir. Modern jeopolitik dönemde, Azerbaycan’ın güvenilir bir stratejik ortağı olan kardeş Türkiye ile ilişkilerin güçlendirilmesi ve her gün daha da genişletilmesi, ülkemizin dış politikasının önemli bir parçasıdır.

Bugün iki ülkenin devlet ve hükümet başkanları ile siyasi, ekonomik, ticaret, bilim, eğitim, kültür ve diğer alanlardaki ilgili kurum başkanlarının karşılıklı ziyaretleri ikili işbirliğinin geliştirilmesinde önemli rol oynamış ve bir üst seviyeye çıkmasına neden olmuştur. Elbette, Azerbaycan, Türkiye’nin bölgedeki küresel ekonomik projelerin uygulanmasına yakın katılımına her zaman özel önem vermektedir.

Azerbaycan’ın petrol ve gaz stratejisinin uygulanması, Türkiye ile stratejik ortaklığın daha da derinleştirilmesi açısından çok önemlidir. Hazar bölgesindeki aktif konumuyla öne çıkan ve her konuda Azerbaycan’ın müttefiki sayılan Türkiye devleti, petrol rezervlerinin dış pazarlara olan rotası üzerine odaklanmıştır. Kardeş Türkiye hükümeti bu amaçla Bakü-Tiflis-Ceyhan ana ihracat petrol boru hattı güzergahını ileri sürmüş ve boru hattının güvenliğini sağlamak için bir dizi teklifte bulunmuştur.

Milli liderimiz Haydar Aliyev’in dış politika seyrini yenilikçi, dinamik ve çok başarılı bir şekilde sürdüren Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, kardeş Türkiye devleti ile ilişkilerin stratejik bir ittifak düzeyine yükseltilmesinde önemli rol oynamakta.
Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hatları ve Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projeleri gibi ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin her alanda dinamik gelişiminin bir göstergesi olan küresel ekonomik projelerin – bölgede barış ve güvenliğe katkıda bulunmak, halklarımızın refahını artırmak açısından da büyük önem taşımaktadır”, -söyledi.

Sayın Memmedov – “Vatan Savaşı’ndaki şanlı zaferimizin ardından kardeş ülke Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ekonomik ilişkiler daha da genişlemektedir. Türk şirketleri, kurtarılan topraklardaki ana müteahhitler arasında yer alıyor ve ilk sözleşmeler onlarla imzalandı. Belirtmeliyim ki, tüm altyapı projelerinde Türk firmalarıyla işbirliği var. Geçen yıl yapımına başlanılan Ehmedbeyli-Fuzuli-Şuşa otoyolunun yapımında geniş deneyime sahip iki Türk firması da yer almaktadır. Aynı zamanda, Fuzuli bölgesinde inşa edilecek olan uluslararası havalimanının tasarım ve inşaat işlerine Türk firmaları da dahil edilmiştir.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği dış ticaret ilişkilerine de yansıyor. 2021 Ocak ayında Türkiye, Azerbaycan’daki petrol dışı malların ana alıcısı olmuştur. Türkiye ile dış ticaret genişlemeye devam edecek, kardeş ile Azerbaycan arasında geçen yıl imzalanan “Azerbaycan Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Preferensial Ticaret Anlaşması” bu yıl 1 Mart’ta yürürlüğe girmiştir. Preferensial-“tercihli” anlamına gelir ve mevcut gümrük tarifelerine göre anlaşmalar temelinde mallara daha düşük tarifelerin uygulanmasını ifade eder.

Ülkelerimiz arasında tarifelerin karşılıklı olarak azaltılması, iki kardeş ülke arasındaki ticari ilişkilerin genişletilmesine yardımcı olacaktır. Bu belgenin kabul edilmesinin temel amacı, tavizler yoluyla Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmini artırmaktır. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, dış ticaret cirosunun 2023 yılının sonuna kadar 15 milyar dolara çıkarılmasını önerdi. Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev bunun mümkün olduğunu söyledi ve geçen yıl bunun üzerine Tercihli Ticaret Anlaşması imzalandı.

Kuşkusuz Güney Kafkaz Gaz Koridoru’nun tamamlanması dış ticaret ilişkilerinin genişlemesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu koridor sayesinde Türkiye, Azerbaycan’dan yılda 16 milyar metreküp doğalgaz alacak. İki ülke arasındaki ilişkiler her zaman hem ülkeler hem de bölge için çok önemli bir rol oynamıştır. Bugün ülkelerimiz stratejik bir ortaklığa sahip ve ilişkilerimiz her alanda başarılı bir şekilde gelişmekte devam ediyor. Bu nedenle Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın Aliyev belirtmiştir ki, Türkiye-Azerbaycan işbirliği olmadan bölgede hiçbir girişim veya proje uygulanamaz.

Bugün bağımsız Azerbaycan devleti ekonomik, sosyal, siyasi ve kültürel gelişiminde tarihi bir dönüm noktası yaşıyor. Bu dönemde ülkede uygulanan amaca yönelik sosyo-ekonomik reformlar, ülke ekonomisinin güçlenmesini ve modernleşmesini sağlamıştır. Son 17 yılda ülke ekonomisi dinamik kalkınma temelinde üç kattan fazla büyümüş, güçlü bir sosyo-ekonomik altyapı oluşturulmuş ve pozitif demografik büyüme bağlamında yoksulluk seviyesi önemli ölçüde azalmıştır. Mevcut mali kapasite tarifesi maksimize edilmiş ve ülke üst orta gelirli ülkeler grubunda güçlendirilmiştir”, – dedi.

Milletvekili Memmedov aynı zamanda – “Doğal olarak, büyüyen ekonomik güç, Azerbaycan’ın Güney Kafkasya ve çevre bölgelerinin ekonomilerini değiştirebilecek büyük ölçekli projelerin başlatıcısı olmasını sağlamıştır. Ülkemiz, bölge ekonomisinin lokomotifi olarak enerji güvenliğinde dünyanın güvenilir ortaklarından biri haline gelmiştir. Kuşkusuz, tüm bunlar Azerbaycan’ın bölgedeki ekonomik rolünü artırmış, bağımsız bir devlet olarak dış etkilere dayanıklılığı ve egemenliği için sağlam bir temel oluşturmuştur.

Aynı zamanda, önceki yıllarda gerçekleştirilen reformlar sayesinde ülkenin sosyo-ekonomik potansiyeli ve ekonominin dış etkilere karşı dayanıklılığı artmıştır. Bağımsız ve egemen Azerbaycan devletinin, kardeş Türkiye ile birlikte, salgın sonrası ve çatışma sonrası dönemde 2021-2030 yıllarını kapsayan niteliksel olarak yeni bir stratejik aşamaya girdiğini belirtmeliyim”, – dedi.

Ülker Piriyeva -AZERBAYCAN

REKLAM ALANI