Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Avrupa Birliği, Azerbaycan kadar ekonomik işbirliğiyle ilgileniyor”

Milletvekili Meşhur Memmedov – “Avrupa Birliği, Azerbaycan kadar ekonomik işbirliğiyle ilgileniyor”
22.05.2022
A+
A-

Açıklama yok.

Ülker Piriyeva – Azerbaycan

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Avrupa Birliği, Azerbaycan kadar ekonomik işbirliğiyle ilgileniyor”, diye – tarihe not düştü.

Milletvekili Meşhur Memmedov – Evet, bugünlerde Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan-Litvanya iş forumunda yaptığı konuşma Azerbaycan’ın ekonomik ve siyasi başarılarını bir kez daha vurguladı. Böylece Avrupa ülkeleriyle yakın ilişkiler kurma konusunda sadece Azerbaycan’ın değil, aynı zamanda, karşı taraf ta bir o kadar ilgilidir. Sayın Aliyev’in de belirttiği gibi, iki ülke arasındaki güçlü siyasi ilişkiler göz önüne alındığında, uzun yıllardır stratejik ortağız. Tabii ki Litvanya Cumhurbaşkanı’nın ziyareti aktif bir siyasi diyaloğun varlığını bir kez daha gösteriyor. Ekonomi, ticaret, yatırım ve diğer alanlarda aktif olarak etkileşim kurmanın gerçek zamanıdır. Elbette Hükümetlerarası Ortak Komisyon, iki ülke arasındaki iş çevrelerinin çabalarını koordine edecek ve her iki ülkede de birçok iş fırsatı yaratacaktır. Bu nedenle ticaretin yanı sıra yatırım, tarım, bilgi teknolojilerinin geliştirilmesi, ulaştırma, enerji ve eğitim de kapsamlı tedbirlerin uygulanmasına işaret eden gündemdeki konular arasında yer alıyor.

Azerbaycan’daki iş ortamının yatırımcılar için çok uygun olduğunu, bu nedenle ülkemizde on milyarlarca doğrudan yabancı yatırım yapıldığını belirtelim. Yabancı şirketlerin yatırım portföylerini çeşitlendirmek çok önemli. Başlangıçta, yatırım programları ağırlıklı olarak petrol ve gaz sektöründeydi. Tabii ki, yatırımın artık yenilenebilir enerji alanını kapsaması sevindiricidir. Azerbaycan ekonomisinin çeşitlendirilmesinin kilit bir öncelik olarak belirlendiğini belirtmek isterim. Enerji sektörü geleneksel olarak ekonomide lider bir sektör olmuştur ve olmaya da devam edecektir.” – Dedi.
Milletvekili Meşhur Memmedov – “Azerbaycan-Litvanya iş forumunda konuşan Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan gazını ilk kez ocak 2021’den bu yana Avrupa Birliği de dahil olmak üzere çeşitli noktalara taşıyacak Güney Gaz Koridoru’nun inşaatının ve 3500 kilometre uzunluğundaki birbirine bağlı boru hattı sisteminin tamamlandığını kaydetti.
Elbette bu, ülkenin kalkınma dinamiklerinin temel göstergelerinden biridir. İçinde bulunduğumuz yılın ilk dört aylık sonuçlarına bakıldığında genel ekonomik durum umut verici olarak değerlendirilebilir. Böylece ülkenin ekonomik geliri yüzde 7,2 arttı. Petrol dışı sektörde büyüme yüzde 11,4. İhracat yüzde 85 artarken, petrol dışı ihracat yüzde 40 civarında arttı. İşsizlik oranı yüzde 5-6 teşkil etmektedir.

Ayrıca ülkelerimiz arasındaki işbirliği için sürdürülebilir ulaşım yollarının varlığı çok önemlidir. Ülkemizde çeşitlendirilmiş bir ulaşım ağı kurulmuştur. Sayın Cumhurbaşkanının belirttiği gibi, coğrafi konumun avantajını kullanarak, bir ülke olarak modern bir altyapı oluşturduk – liman, demiryolu bağlantıları, birkaç uluslararası hava limanı, otoyollar kurduk, yarattık.
Evet, Azerbaycan Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorları üzerinde yer almaktadır. Karayla çevrili bir ülke olmasına rağmen, doğru strateji sonucunda Azerbaycan’ın önemli bir ulaşım merkezi haline geldiğini belirtmek isterim.
Elbette başarılardan ve gelişmeden bahsetmişken, Azerbaycan’ın kendi enerji güvenliğinin %100’ünü sağladığını belirtmek gerekir. Ülkemiz aynı zamanda AB üyelerinin enerji güvenliğini de sağlamaktadır. Azerbaycan ayrıca petrol, gaz, elektrik ve petrokimya ihraç etmektedir. Azerbaycan’ın enerji kaynaklarına olan ihtiyaç her zamankinden daha fazla. Avrupalı tüketicilerin ek enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu belirtelim. Bu bağlamda Azerbaycan, Avrupa Birliği tarafından katkıda bulunan taraf olarak tanınmaktadır. Avrupalı tüketiciler için yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji daha çekici olabilir.

AB-Azerbaycan işbirliği başarıyla gelişmeye devam ediyor. Enerji, ulaşım güvenliği, ticaret – perspektif işbirliği alanları. Avrupa’ya doğalgaz ihracatına başlamış olmamız, petrol ve gaz fiyatlarının artması göz önüne alındığında bu yıl Avrupa Birliği ile ticaret hacmimiz arttı. Böylece Azerbaycan, Avrupa Birliği’nin 9 üyesi ile şimdiden stratejik ortaklık anlaşmaları imzalamıştır. Tabii bu da gösteriyor ki Avrupa Birliği de bu işbirliğine Azerbaycan kadar ilgi gösteriyor. Kısacası, Azerbaycan bağış yapan bir ülke haline geldi. Ülkemizin kendisi kredi tahsis etmektedir. Mevcut rezervler ülkenin dış borcunu birkaç ay içinde sıfıra indirebilir. Tabii ki, bu iyi bir ekonomik duruma işaret ediyor.” – Not etti.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI