Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

“Macaristan’la bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız”

“Macaristan’la bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız”
12.11.2021
A+
A-

“Macaristan’la bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliğini daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Orban ile düzenlediği ortak basın toplantısında, “Stratejik ortağımız Macaristan’la Türk Konseyi’nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen baş başa görüşmelerinin ve Türkiye-Macaristan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi 5. Toplantısı’nın ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan basın toplantısında, Macaristan Başbakanı Orban’ı ve heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

“İLK ETAPTA İKİLİ TİCARETİMİZDE 6 MİLYAR DOLARI YAKALAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Bugün dost ve müttefik Macaristan’la 2013’te kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin 5. Toplantısı’nı gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde iki ülke ilişkilerini kapsamlı biçimde ele aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerek ikili gerekse heyetler arası görüşmede, etraflıca konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını vurguladı.

Uluslararası ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ekonomik ve ticaret ilişkilerimiz hamdolsun her geçen gün gelişiyor. Mevcut rakamlar ticaret hacmimizin yılsonu itibarıyla, gerçi bizde 3 milyar dolar gibi gözükse de değerli dostum 4 milyar diyor, biz de gökten ne yağar ki yer kabul etmez diyoruz ve bununla beraber yola devam edip ilk etapta ikili ticaretimizde inşallah 6 milyar doları yakalamayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda atabileceğimiz ortak adımları bugün Sayın Başbakan’la ayrıntılı şekilde mütalaa ettik. Yatırımcılarımızın Macaristan’a olan ilgisinin artmasından memnuniyet duyuyoruz. 500 civarında firmamızın faaliyet gösterdiği Macaristan’da yaklaşık 700 milyon dolarlık Türk ekonomik varlığı bulunuyor. Bu rakamın devam eden ve planlanan yatırımlarla 3 milyar dolar düzeyine çıkmasını bekliyoruz. Değerli dostumun ve Macar makamlarının da desteğiyle inşallah bu hedeflerimizin de üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Türkiye olarak biz de Macar yatırımcılara gereken her türlü desteği vermeyi sürdüreceğiz ve bütünüyle iş çevrelerimiz üçüncü ülkelerde iş birliklerini artırıyor.”

Türk ve Macar girişimcilerin, Afrika kıtasındaki ortak yatırımlarını takdirle karşıladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin NATO müttefikleri olarak savunma sanayiinde büyük iş birliği potansiyeline sahip olduğuna dikkati çekti.

“2024 YILINI TÜRKİYE-MACARİSTAN KÜLTÜR YILI OLARAK KUTLAYACAĞIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülkelerimiz arasındaki dostluk anlaşmasının yürürlüğe girişinin 100. yıl dönümü münasebetiyle 2024 yılını Türkiye-Macaristan Kültür Yılı olarak kutlayacağız. Bu kapsamda gerçekleştireceğimiz etkinlikler ortak tarih ve kültürümüzün daha iyi tanıtılmasına vesile olacaktır. Konsey toplantımız 2016 yılında Macaristan’da yakalanan 101 parça tarihî eserin bugün Türkiye’ye yeniden kavuşmasına da vesile oldu. Bundan ötürü Sayın Başbakan’ın şahsında tüm Macar makamlarına gösterdikleri hassasiyet ve yürüttükleri yakın iş birliği için şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum. Bu adım, kültür varlığı kaçakçılığını önlemekte istekli ve kararlı olunması hâlinde etkin mücadelenin mümkün olduğunu tüm dünyaya göstermiştir. Macar dostlarımız tarafından sergilenen bu iş birliğinin başka ülkelere de örnek olmasını temenni ediyorum.”

TÜRK KONSEYİ ZİRVESİ

Yarın İstanbul’da yapılacak Türk Konseyi Zirvesi’ne Macaristan Başbakanı Orban’ın da katılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’ın 2018 yılından bu yana Türk Konseyi’nin gözlemci üyesi olduğunu, konseyin Avrupa’daki temsilcilik ofisine ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: ” Stratejik ortağımız Macaristan’la Türk Konseyi’nin yanı sıra diğer bölgesel ve uluslararası platformlarda yürüttüğümüz iş birliği ve dayanışmayı daha ileri noktalara taşımakta kararlıyız. Yarınki konsey toplantısı, özellikle ilk defa bir uluslararası toplantıyı, malum tarihi itibarıyla bizim için Yaslı Ada olan şimdi ise adını Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak koyduğumuz ve A’dan Z’ye yenilediğimiz bu güzel adamızda inşallah ilk toplantımızı yapacağız. Bu bakımdan yarınki toplantıya milletçe çok büyük önem veriyoruz. Hele hele bunu bu konsey toplantısıyla başlatmayı da bizler bir iftihar vesilesi olarak görüyoruz. Stratejik ortağımız Macaristan’da buna başlayışımız bize ayrıca ayrı bir güç katmaktadır.”

Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinde özellikle Türkiye’ye her an gerekli desteği veren Macaristan Başbakanı Orban’a ve Macaristan’a teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Üyelik sürecimize verdikleri güçlü desteği her zaman anacağım, anmaya devam edeceğim. Görüşlerimizin, Birlik içinde anlaşılması konusunda sağladıkları katkıların güçlenerek sürmesini temenni ediyorum” dedi.

Konsey toplantısının hayırlara vesile olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke bakanlarının karşılıklı yaptıkları çalışmalardan elde ettikleri neticeyi, dokuz anlaşmayla taçlandırmalarından dolayı ayrıca teşekkür etti.

MACARİSTAN BAŞBAKANI ORBAN: “GÖÇ KONUSUNDA TÜRK DOSTLARIMIZA OLABİLDİĞİNCE YARDIMCI OLMALIYIZ”

Macaristan Başbakanı Orban’da konuşmasında, Macaristan’ın çok köklü bir devlet olduğunu kaydederek Rusya, Almanya ve Türkiye ile dostluk ve stratejik ilişkiler içinde olmanın önemine vurgu yaptı.

Türkiye-Macaristan ilişkilerine en üst seviyede dinamiklik kazandırmaya çalıştığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2013’te Budapeşte’yi ziyaretinden sonra da ikili ilişkilerin son derece dinamikleştiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde de iki ülkenin ticaret hacminin gerilemediğini ifade eden Macaristan Başbakanı Orban, “(Türkiye-Macaristan ikili ticaret hacmi) Önemli miktarda belki de yüzde 30’dan daha da fazla arttı. Bizim hesaplarımıza göre 4 milyar dolara yaklaştı. Sayın Cumhurbaşkanının 2013’te kazandırdığı ivmeyle bu sürmektedir” dedi.

Türkiye’den yasa dışı yollarla çıkarılan tarihî eserleri Macaristan’dan Türkiye’ye iade ettiklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, “(Eserler) Bizim de çok hoşumuza gitti ama tabii maalesef bizim değiller. Macarlar için kendisine ait olmayan şeyi eninde sonunda sahibine iade etmek gerekir. Biz bunu yaptık” diye konuştu.

Bugün sağlık, ekonomi, göç ve enerji olmak üzere dört krizin kendilerini etkilediğini belirten Macaristan Başbakanı Orban, iki ülkenin bu konularda da iş birliği yaptığını kaydetti ve salgının ortaya çıktığı dönemde Türkiye’nin hiç düşünmeden Macaristan’a ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemeleri gönderdiğine dikkati çekti. Salgın nedeniyle oluşan ekonomik krizin yatırımlarla üstesinden gelinebileceğini ve ekonomiyi canlandırmak gerektiğini vurgulayan Macaristan Başbakanı Orban, 70 milyar forintlik Türk yatırımıyla Kapoşvar yakınında bir fabrika kurulmasının çok büyük bir başarı olduğunu söyledi.

Macaristan Başbakanı Orban, Macaristan’ın göç konusunda Akdeniz, Batı Balkanlar ve Belarus tarafından baskı altında olduğunu ifade ederek, “Bu durumda Avrupa’nın müttefiklere ihtiyacı vardır. Öylesine müttefikler ki Avrupa etrafındaki korunma çemberini olabildiğince geliştirsinler. Korunma çemberi oluşturulmazsa Avrupa dağılacaktır ve zor durumda kalacaktır” dedi.

Türkiye’nin de düzensiz göçmenlerin Avrupa’ya akını hususunda Macaristan için savunma çemberi oluşturduğunu kaydeden Macaristan Başbakanı Orban, “Göç konusunda Türk dostlarımıza olabildiğince yardımcı olmalıyız. Avrupa Birliği, Türkiye’ye (göç konusunda) olabildiğince yüksek miktarda destek vermelidir. Bunu parça parça değil, doğrudan mali olarak destekleyelim” ifadelerini kullandı.

Enerji alanında Macaristan ve Türkiye’nin iş birliği yaptığını belirten Macaristan Başbakanı Orban, Türk Akımından gelen doğal gaz için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Askerî iş birliği konusunda yeni perspektiflerle Afrika’daki ortak adımlardan ekonomik iş birliği ve Bosna Hersek konusunda da görüştüklerini aktaran Macaristan Başbakanı Orban, “Her ikimiz için de anlaşılır sebeplerle Bosna’nın istikrarı ve barışı önemli” dedi.

Macaristan’daki enerji fiyatlarının artmasına ilişkin bir soruyu cevaplayan Macaristan Başbakanı Orban, kabine toplantısında enflasyon ve enflasyonu artıran durumları değerlendirdiklerini söyledi. Macaristan Başbakanı Orban, bu konuya üç kez müdahale etmek durumunda kaldıklarını ifade ederek, “Yakıt fiyatları o kadar arttı ki enflasyonu yükseltiyordu. Bunun için müdahale etmemiz gerekti” diye konuştu.

MÜLTECİ KRİZİ

Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in mülteci krizinde sorunun Türkiye’den kaynaklandığı yönündeki açıklaması ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Dedeağaç’a sevkiyatının devam etmesine ilişkin değerlendirmelerinin sorulması üzerine, “Öncelikle mülteci krizinin Türkiye tarafından kaynaklandığını söylemek gerçekten nankörlüktür” karşılığını verdi.

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon mülteciye ev sahipliği yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunun 4 milyona yakını sadece Suriye. Irak var, Afganistan var vesaire. 5 milyona yakın mülteciyi ülkesinde ağırlayan, onlara ev sahipliği yapan bir ülkeye ‘mülteci sorunu Türkiye’den kaynaklanıyor’ demek nankörlüktür” dedi.

“Eğer biz kapıları açacak olursak Yunanistan ne yapar bilemem” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepsinden öte Ege’de, Akdeniz’de mültecilerin botlarını şişleyerek onları ölüme mahkûm eden ülke Yunanistan’dır. Elimizde bütün belgeler var. Çoluk çocuk demeden o botları şişleyerek, bazen kendi kıyı emniyeti, adı emniyet, ve oradan süratle geçmek suretiyle o botları devirerek batıran ve ölüme o insanları mahkûm eden yine Yunanistan. Neyi konuşuyorum ben? Tamamıyla ne yazık ki Miçotakis de avanesi de yalanla gün geçiriyorlar, dürüst davranmıyorlar, dürüst davranmadıkları için de bölgede güven telkin etmiyorlar. Şu an itibarıyla da hâlâ sürekli elimizde bütün belgeler var, video kayıtları var. Nasıl Ege’de, Akdeniz’de bu mültecileri, bu düzenli, düzensiz göçmenleri o sulara gömdüklerinin belgeleri var elimizde. Bunu dünyaya anlatmak suretiyle dünyayı aldatabilirsiniz ama Türkiye’yi aldatamazsınız.”

“BİZ BU BÖLGENİN SİGORTASIYIZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dedeağaç’taki gelişmelere ilişkin de “Aslında sadece Dedeağaç bir üs değil, Yunanistan’ın kendisi şu anda Amerika’nın bir üssü durumuna gelmiştir. Şu anda Yunanistan’ın içerisindeki Amerikan üslerinin sayısını ben saya saya bitiremedim. O denli Yunanistan’ın içinde Amerika’nın üsleri var. Şöyle hepsini bir araya toparladığımız zaman ortaya öyle bir tablo çıkıyor ki Yunanistan’ın kendisi âdeta Amerika’nın bir üssü gibi. Böyle bir tablo var. O da harita üzerine bir belge” değerlendirmesinde bulundu.

“Dedeağaç bunların içerisinde sadece ufak bir bölge” diye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Şu anda bütün bunlar niye yapılıyor, neden yapılıyor? Biz bunu tabii gerek Biden’la gerek ilgililerle Savunma Bakanım, Dışişleri Bakanım yaptıkları görüşmelerde sorduklarında kaçamak cevaplar veriyorlar, dürüst davranmıyorlar. Kendilerine seçtikleri komşu, yanlış bir komşu ve üs olarak da Ege’de Yunanistan’la takındıkları bu tavır doğru bir tavır değil. Düşünün, biz NATO ülkesiyiz, Amerika NATO üyesi, Yunanistan NATO üyesi ama NATO üyeleri olarak Amerika en çok destek veren olduğuna göre biz niye birbirimize düşüyoruz? NATO üyeleri içerisinde gerek asker sayısı itibarıyla gerekse mali destek itibarıyla Türkiye Amerika’dan sonra ilk yedi içerisinde yer alan bir ülkedir, böyle bir tablo var, Yunanistan’ın böyle bir durumu yok, Yunanistan çok gerilerde. Fakat biz kendimize inanıyoruz, kendimize güveniyoruz ve bu bölgenin biz sigortasıyız.”

İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANAN ANLAŞMALAR

“Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ile Szechenyi Macaristan Millî Kütüphanesi Arasındaki İşbirliği Protokolü”, Cumhurbaşkanlığı Kütüphaneler Daire Başkanı Ayhan Tuğlu ve Szechenyi Macaristan Millî Kütüphanesi Genel Müdürü David Rozsa tarafından imzalandı.

“Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Medya Hizmetleri ve Varlık İşletme Fonu (MTVA) ve Duna Medya Hizmetleri Kâr Amacı Gütmeyen Kamu Ltd. Şti. (Duna) Arasında İşbirliği Protokolü”nü, TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Macaristan Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu ile Duna Medya Hizmeti Kâr Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi Genel Müdürü Daniel Papp imzaladı.

“Anadolu Ajansı (AA) ve Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu (MTVA) ve Duna Medya Hizmeti Kar Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi (Duna) Arasında İşbirliği Anlaşması” Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Serdar Karagöz ile Macaristan Medya Hizmet Desteği ve Varlık Yönetimi Fonu ile Duna Medya Hizmeti Kar Amacı Gütmeyen Kamu Şirketi Genel Müdürü Daniel Papp tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Alanlarında İşbirliğine Yönelik Anlaşma”, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Yenilik ve Teknoloji Bakanı Laszlo Palkovics tarafından imzalandı.

“Türk Standartları Enstitüsü İle Macar Standartları Enstitüsü Arasında Standardizasyon ve Uygunluk Değerlendirme Alanlarında Mutabakat Zaptı”na Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto imza koydu.

“Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında Stipendium Hungaricum Burs Programı Çerçevesinde 2020-2022 Yılları Arasında Yürütülecek İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Ek Protokol”ü, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto imzaladı.

“Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanlığı Arasında 2024 Karşılıklı Kültür Yılına İlişkin İşbirliği Niyet Bildirgesi”, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto tarafından imzalandı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Spor Alanında İşbirliği Anlaşması”, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Macaristan İnsan Kaynakları Bakanı Miklos Kasler tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti ile Macaristan Hükûmeti Arasında Gençlik Alanında İşbirliği Anlaşması”nı da Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Macaristan Aile İşleri Bakanı Katalin Novak imzaladı.

Kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/133444/-macaristan-la-bolgesel-ve-uluslararasi-platformlarda-yuruttugumuz-is-birligini-daha-ileri-noktalara-tasimakta-kararliyiz-

REKLAM ALANI