Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Kassym-Jomart Tokayev ve Vladimir Putin medya temsilcilerine brifing verdi

Kassym-Jomart Tokayev ve Vladimir Putin medya temsilcilerine brifing verdi
10.11.2023
A+
A-

 

 

 

Olaylar

Akorda

Kassym-Jomart Tokayev ve Vladimir Putin medya temsilcilerine brifing verdi

2023

 

 

 

İkili görüşmelerin sonunda Devlet Başkanı Kassym-Jomart Tokayev ve Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, medya temsilcilerine ortak bir açıklama yaptı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı, Rusya Devlet Başkanı’nın 21. Yüzyılda İyi Komşuluk ve İttifak Anlaşması’nın 10. yıldönümü arifesinde gerçekleşen resmi ziyaretinin sembolizmine dikkat çekti.

 

 

 

– Rusya, Kazakistan’ın stratejik ortağı ve müttefikidir. Ortak tarihin sarsılmaz değerleri, kalıcı dostluk, karşılıklı saygı ve güven temelinde, birçok alanda karşılıklı çıkarların hayata geçirilmesinin parlak bir örneği olan devletlerarası ilişkiler inşa ettik. Bu fırsatı değerlendirerek, Kazakistan’ın Rusya ile çok yönlü işbirliğini daha da derinleştirmeye yönelik stratejik rotaya olan bağlılığını teyit etmek isterim” dedi.

Kassym-Jomart Tokayev’e göre müzakereler sırasında ticaret, ekonomi ve yatırım etkileşimine özel önem verildi.

 

 

 

 

– Rusya, Kazakistan’ın en büyük ticari ve ekonomik ortağı olma konumunu güvenle sürdürüyor. Son üç yılda ülkelerimiz arasındaki karşılıklı ticaret hacmi yüzde 30’dan fazla arttı. Kazakistan istatistiklerine göre geçen yıl ticaret cirosu 27 milyar dolar gibi rekor bir rakama ulaştı. Olumlu eğilim bu yılda da devam ediyor; sekiz aylık sonuçlara göre 17 milyar dolar. Genel olarak karşılıklı ticaret cirosunu daha da artırmak için büyük fırsatlarımız var. Bu bağlamda, iki ülkenin iş çevreleri arasındaki bağların önemli ölçüde yoğunlaştığını görüyoruz. Rus şirketleri Kazakistan ekonomisinin önde gelen beş yatırımcısı arasında yer alıyor; yatırımlarının toplam hacmi 20 milyar doları aştı. Yalnızca bu yılın ilk yarısında Rusya’nın Kazakistan ekonomisine yaptığı yatırımlar bir milyar doların üzerinde bir rakama ulaştı; bu da geçen yıla göre %20 daha fazla. Buna karşılık Kazak yatırımlarının hacmi 6 milyar dolara ulaştı. Bunun karşılıklı bir süreç olması memnuniyet verici” dedi.

 

Bununla birlikte, müzakereler sırasında karşılıklı yarar sağlayan üretim işbirliği olasılıkları da kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Kazakistan liderine göre bugün ortak proje havuzu 143’e çıktı ve toplam yatırım hacmi 33 milyar doları aştı. Hükümetlere, yüksek kalitede uygulamaları için sistematik çalışmalar yapmaları talimatı verildi.

 

 

 

Devlet başkanları ayrıca enerji alanında işbirliği ve büyük petrol ve gaz projelerinin uygulanmasındaki ilerlemeyi de görüştü. Kassym-Jomart Tokayev’in belirttiği gibi, güney yönlerde Rus gazı tedariki projesinin daha da geliştirilmesi, Rus petrolünün Kazakistan üzerinden Çin’e transit hacminin artırılması ve Hazar Boru Hattı Konsorsiyumunun sürdürülebilir işleyişinin sağlanması önemlidir. (TBM).

Müzakereler sırasında ulaştırma ve transit sektörüne özel önem verildi. Cumhurbaşkanları, iki ülke topraklarından geçen ulaştırma koridorlarının koordineli gelişimi için çaba sarf etme konusunda mutabakata vardı.

 

 

Kazakistan ve Rusya’nın liderleri, her yıl bölgelerarası forumlar düzenlenmesi şeklindeki köklü uygulamanın sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladılar. XIX Forumunun ana teması tarımın gelişmesiydi. İki ülke arasındaki tarım sektöründeki ticaret cirosu geçen yılın sonunda yüzde 24 artarak 3,6 milyar dolara ulaştı. Forum çerçevesinde iki ülkenin bölgeleri ve girişimcileri arasında önemli bir anlaşma paketi imzalandı. Karşılıklı yarar sağlayan projelerin uygulanmasına yönelik özel girişimler önerildi.

Kassym-Jomart Tokayev, sağlık, enerji, tarım, spor ve diğer alanlarda ortaklığı güçlendirmeyi amaçlayan bir dizi önemli belgenin müzakereleri sırasında imzalandığını duyurdu. Ona göre, bu anlaşmaların tam olarak uygulanması hem Kazakistan hem de Rusya vatandaşlarının yaşam kalitesinin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

 

 

 

Devlet Başkanı ayrıca kültürel ve insani bağların daha da güçlendirilmesine odaklandı. Konuşmada da belirtildiği gibi bu kapsamlı çalışma, kültürler arası günlerin düzenlenmesini, sanat, eğitim ve bilim alanlarında işbirliğini, iki ülkenin yaratıcı aydınları arasındaki temasların genişletilmesini ve ortak tarihi mirasın korunmasını içeriyor. Taraflar, Kazak ve Rus üniversitelerinin karşılıklı olarak şube açma olasılığını değerlendirdi.

 

 

Kassym-Jomart Tokayev ve Vladimir Putin, güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunurken, aynı zamanda büyük uluslararası örgütler ve entegrasyon dernekleri çerçevesinde işbirliği konularında karşılıklı anlayışın varlığına da dikkat çekti.

– ŞİÖ başkanlığımızın yanı sıra CICA’ya verdiği destek için Rusya tarafına minnettarız. Bölgemizin ilerici ilerlemesinin iki ülke halklarının temel çıkarlarını karşıladığı konusunda hemfikiriz. Kazakistan uluslararası yükümlülüklerine sıkı sıkıya bağlı kalıyor ve ilgili devletlerle karşılıklı yarara dayalı ilişkilerin geliştirilmesinden yanadır” diye sözlerini tamamladı.

Kassym-Jomart Tokayev’in belirttiği gibi, Rusya Devlet Başkanı ile yapılan müzakerelerin sonuçları, Kazakistan ile Rusya arasındaki iyi komşuluk ve müttefiklik ilişkilerini kapsamlı bir şekilde güçlendirme yönündeki karşılıklı niyeti doğruladı.

 

 

Vladimir Putin ise Kasım-Jomart Tokayev’e Kazakistan’ı ziyaret etme daveti için teşekkür etti ve iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da genişletilmesi ihtimaline dikkat çekti.

– Bugünkü müzakereler gerçekten ticari ve yapıcı bir şekilde yürütüldü ve oldukça verimli geçti. İkili ilişkilerin tüm kapsamını ayrıntılı olarak tartıştık, bakanlıkların, dairelerin ve büyük şirketlerin liderlerinin Rusya-Kazak işbirliğinin kilit alanlarına ilişkin raporlarını dinledik. İmzalanan Ortak Açıklamanın ve Rusya ile Kazakistan arasında kabul edilen Eylem Planının, kapsamlı stratejik ortaklığın daha da güçlendirilmesine yönelik gerçekten iddialı hedefler belirlemesi önemlidir. Bu, bugünlerde burada imzalanan ve siyaset, güvenlik alanı, ekonomi, kültürel ve insani alanlardaki çeşitli alanlarda birçok işbirliği alanını kapsayan hükümetler arası ve bakanlıklar arası belgelerle kolaylaştırılacaktır. Ziyaret sırasındaki ortak çalışmalarımızın sonuçları, halklarımızın yararına çok yönlü Rusya-Kazak ilişkilerinin daha da geliştirilmesine kesinlikle katkıda bulunacaktır” dedi.

Müzakerelerin ardından Kassym-Jomart Tokayev ve Vladimir Putin şunları imzaladı:

1. Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı’nın, Kazakistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 21. yüzyılda iyi komşuluk ve ittifak anlaşmasının imzalanmasının onuncu yıldönümüne ilişkin ortak açıklama;

 

 

2. Kazakistan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu’nun 2024-2026 ortak eylem planı.

 

Ayrıca Rusya Devlet Başkanının Kazakistan’a resmi ziyareti kapsamında aşağıdaki belgeler imzalandı:

1. Kazakistan Cumhuriyeti Enerji Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Enerji Bakanlığı arasında Kokshetau Termik Santrali, Semey Termik Santrali ve Ust-Kamenogorsk Termik Santrali inşaat projelerine ilişkin işbirliğine ilişkin Mutabakat Zaptı Kazakistan Cumhuriyeti’nde;

 

 

 

2. Kazakistan Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında 2024-2026 dönemi için fiziksel kültür ve spor alanında işbirliğinin geliştirilmesine yönelik eylem planı;

3. Kazakistan Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı Devlet Gelir Komitesi ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında, Kazakistan Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu gümrük teşkilatlarının temsilciliklerinin katılımıyla etkileşime yönelik ortak eylem planı 2024-2025 için;

4. Kazakistan Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Koruma Bakanlığı Çalışma ve Sosyal Koruma Komitesi ile Rusya Federasyonu Federal Çalışma ve İstihdam Servisi arasında iş denetimi konularına ilişkin mutabakat zaptı;

 

 

 

 

5. Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İdaresi “Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Televizyon ve Radyo Kompleksi” ile Federal Devlet Üniter Teşebbüsü “Rusya Bilgi Telgraf Ajansı (ITAR-TASS)” arasında bilgi ortaklığı anlaşması ”.

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/kasym-zhomart-tokaev-i-vladimir-putin-proveli-brifing-dlya-predstaviteley-smi-910126

 

 

 

 

REKLAM ALANI