Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Devlet Başkanı, Yolsuzlukla Mücadele Dairesi Başkanı Askhat Zhumagali’yi kabul etti

Devlet Başkanı, Yolsuzlukla Mücadele Dairesi Başkanı Askhat Zhumagali’yi kabul etti
26.07.2023
A+
A-

 

 

Olaylar

Akorda

Devlet Başkanı, Yolsuzlukla Mücadele Dairesi Başkanı Askhat Zhumagali’yi kabul etti

 

2023

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Yolsuzlukla Mücadele Servisi’nden ülkede yolsuzlukla mücadele için alınan önlemler hakkında bir rapor duydu.

Başkana, dairenin çalışmalarında esas vurgunun yolsuzluğun önkoşullarının ortadan kaldırılması olduğu bilgisi verildi.

 

 

 

 

Askhat Zhumagali’ye göre, yolsuzluk risklerinin harici bir analizi yapılırken, arazi dağıtımında ve Almatı’nın kentsel gelişiminin planlanmasında sistemik ihlaller ortaya çıktı.

Toplantıda, bütçe taleplerinin oluşturulmasına yönelik mekanizmaların kusurlu olması, çalışanların merkezi muhasebesinin olmaması ve muhasebe sistemlerinin Hazine veritabanlarıyla entegrasyonunun eğitim alanında büyük çaplı fon hırsızlığına yol açmasıyla ilişkili tespit edilen riskler hakkında Devlet Başkanına bilgi verildi. Başkan, sektördeki yolsuzluğun önlenmesinin yanı sıra süreçlerin dijitalleştirilmesi gerektiğinin önemini vurguladı.

 

 

 

Devlet başkanına, bu yılın 6 ayı boyunca 130 nesnenin analizi ve izlenmesinin gerçekleştirildiği, 1000’den fazla tavsiye ve öneride bulunulduğu bilgisi verildi.

“Business Zhol” projesinin uygulanması, girişimciliğin gelişmesini engelleyen idari engelleri ortadan kaldırmaya devam ediyor. Lansmanından bu yana 21.000 ticari kuruluşa yardım edildi, 400’den fazla sorun vakası çözüldü.

 

 

 

Ayrıca Askhat Zhumagali, Kassym-Zhomart Tokayev’e oligopol temsilcileri tarafından işlenenler de dahil olmak üzere bir dizi yolsuzluk suçunu engellemeye ve ayrıca zararları tazmin etmeye ve varlıkları iade etmeye yönelik tedbirler hakkında bilgi verdi.

 

 

 

Raporlama döneminde ülkede yaklaşık 1000 yolsuzluk suçu kaydedildi, 98’i çeşitli kademelerdeki yöneticiler olmak üzere 700’den fazla kişi ifşa edildi.

Tamamlanan yargılama öncesi soruşturmaların sonuçlarına göre 232,6 milyar tenge geri ödendi.

Genel olarak, 1,5 yılı aşkın bir sürede, yarı kamu sektörünün bütçesine ve konularına yaklaşık 860 milyar tenge tutarında bir geri dönüş sağlandı.

 

 

 

 

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı, özellikle sosyal açıdan önemli alanlarda yolsuzlukla mücadele için sistematik çalışmaların sürdürülmesi talimatını verdi ve ayrıca önleyici tedbirlerin istisnai önemine işaret etti.

 

 

geri gelmek geri gelmektwitter Facebook Fok

 

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-predsedatelya-agentstva-po-protivodeystviyu-korrupcii-ashata-zhumagali-246193

 

 

REKLAM ALANI