Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Devlet başkanı, Kazakistan’daki Shell endişesinin 30. yıldönümüne adanan gala etkinliğine katıldı

Devlet başkanı, Kazakistan’daki Shell endişesinin 30. yıldönümüne adanan gala etkinliğine katıldı
05.10.2023
A+
A-

 

 

 

 

Olaylar

Astana, Kazakistan

Devlet başkanı, Kazakistan’daki Shell endişesinin 30. yıldönümüne adanan gala etkinliğine katıldı

2023

 

 

Kassym-Jomart Tokayev konuşmasında, uluslararası enerji kuruluşu Shell’in ülkenin petrol ve gaz sektöründeki ilk yabancı yatırımcılardan biri olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanına göre, Shell’in Kazakistan’daki faaliyetlerinin 30. yıl dönümü sektör tarihinde önemli bir dönüm noktasıdır.

 

 

“Zor yıllarda Shell önemli yatırımlar yaparak ekonomimize yeni teknolojiler, bilimsel başarılar ve paha biçilemez yönetim deneyimi kazandırdı. Bu katkıyı içtenlikle takdir ediyoruz. Devlet Başkanı, son 30 yılda Shell’in ekonomimize 18 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını ve Kazakistan’daki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olarak konumunu güçlendirdiğini söyledi.

 

 

 

Kendisinin ayrıca belirttiği gibi Shell, diğer ortaklarıyla birlikte ülkemizde büyük ölçekli petrol ve gaz projelerinin uygulanmasında aktif olarak yer almaktadır. Şirket, dünyanın en büyük petrol ve gaz kondensat sahalarından biri olan Karaçaganak’ın işletmecisidir. Karaçaganak Genişleme Projesi’nin etaplarının zamanında hayata geçirilmesi, sıvı hidrokarbon üretiminin 10-11 milyon ton seviyesinde tutulmasına yardımcı oluyor.

– Shell endişesinin ve diğer hissedarların koordineli çalışması, “yüzyılın projesi” Kashagan’ın başlatılmasını mümkün kıldı. Bugün Kuzey Hazar projesi ülkenin petrol üretiminin neredeyse %20’sini sağlıyor ve küresel enerji pazarında önemli bir rol oynuyor. Hidrokarbon üretiminin yanı sıra bunların dünya pazarlarına ulaştırılmasına yönelik altyapının oluşturulması da büyük önem taşıyor. Bu türden başarılı ilk proje Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu’ydu. Uygulamaya Chevron, ENI, Shell, Lukoil gibi önde gelen petrol şirketleri ve diğer birçok şirket katıldı” dedi.

 

 

 

Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’da çok uluslu petrol ve gaz şirketlerinin varlığının ülkemizin yatırım çekiciliğini, özellikle de yatırımcıların hak ve çıkarlarının korunması alanındaki mevzuatın istikrarını gösterdiğini vurguladı.

 

 

 

Şirketin sosyal sorumluluğu ayrıca not edildi. Shell, projelerinde yerel uzmanların katılımına özel önem veriyor. Bugün Karaçaganak ve Kaşagan projelerinde çalışanların %95’inden fazlası Kazakistan vatandaşıdır. Shell ayrıca “Okullar için Güneş Enerjisi”, “Shell Eco-Marathon” ve diğerleri gibi projeleri uygulayarak gençleri çevre sorunlarının çözümüne aktif olarak dahil ediyor.

 

 

 

Cumhurbaşkanı, son konuşmasında küçük ve orta ölçekli işletmelerin geliştirilmesine özel önem verdiğini hatırlattı. Ona göre Shell, genç girişimcileri ve sosyal açıdan savunmasız kategorilerdeki kadınları desteklemeye yönelik programlar aracılığıyla bu sorunun çözümüne önemli bir katkıda bulunuyor. Şirket onlara iş kurmaları için danışmanlık hizmetleri ve başlangıç ​​sermayesi sağlıyor. Devlet başkanı, endişenin faaliyetlerini bu yönde genişletme potansiyeline dikkat çekti.

 

 

– Yerli girişimcilerle yapılan bir toplantıda bana, yerel mühendislerin ve şirketlerin zorunlu katılımıyla proje tasarım ofislerinin Kazakistan’a taşınmasını kolaylaştırma talimatı verildi. Büyük petrol ve gaz projelerinde yerli içeriğin artırılması için üreticilerimize erişim sağlanması önemli. Kassym-Jomart Tokayev, Shell’in aktif ve yapıcı pozisyonunun Kazakistan ekonomisinin çeşitlendirilmesine önemli katkı sağlayacağından ve şirketin imajını daha da iyileştireceğinden eminim” dedi.

 

 

 

Sonuç olarak Devlet Başkanı, Shell’in Kazakistan’ın enerji endüstrisindeki stratejik ortaklarından biri olduğuna dikkat çekerek, ülkenin refahına ve sürdürülebilir kalkınmasına yaptığı değerli katkılardan dolayı şirkete içten şükranlarını sundu. Kassym-Jomart Tokayev, Kazakistan’da petrol ve gaz endüstrisinin gelişimindeki özel hizmetlerinden dolayı bir dizi şirket çalışanını devlet ödülleriyle ödüllendirdi.

 

 

 

Kazakistan’daki Shell Concern Başkan Vekili Kuralbek Keldzhanov’a III dereceli Barys Nişanı, Devlet Makamlarıyla İlişkiler Müdürü Diyas Dzhubandykov’a Kurmet Nişanı, “Eren Enbegi Ushin” Madalyası verildi. İnsan Kaynakları ve Hizmet Desteği Direktörü Slushash Izbasarova, saha geliştirme müdürü Gadilbek Uksukbaev’e verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-prinyal-uchastie-v-torzhestvennom-meropriyatii-posvyashchennom-30-letiyu-deyatelnosti-koncerna-shell-v-kazahstane-39328

 

 

 

 

REKLAM ALANI