Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Limasol Direnişi sırasında şehit düşen soydaşlarımız için düzenlenen anma törenine katıldı. “Limasol Direnişi, tarihe II. Plevne savunması olarak geçen fevkalade efsanevi bir direniş öyküsüdür”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Limasol Direnişi sırasında şehit düşen soydaşlarımız için düzenlenen anma törenine katıldı. “Limasol Direnişi, tarihe II. Plevne savunması olarak geçen fevkalade efsanevi bir direniş öyküsüdür”
14.02.2022
A+
A-

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Limasol Direnişi sırasında şehit düşen soydaşlarımız için düzenlenen anma törenine katıldı. “Limasol Direnişi, tarihe II. Plevne savunması olarak geçen fevkalade efsanevi bir direniş öyküsüdür”

Kıbrıslı Türklerin, varoluş mücadelesi sırasında Limasol’da gerçekleştirdiği direniş ile bu direnişte şehit düşen soydaşlarımız için, Girne’de Limasol-Girne Şehitleri ve Özgürlük Anıtı’nda düzenlenen anma törenine katılan Cumhurbaşkanı Tatar yaptığı konuşmada, Limasol Direnişi’nin 58’inci yıl dönümünde, şehit düşenlere rahmet dileyerek gazilere şükranlarını sundu.

“TMT ve Şago gibi kahraman mücahitlerimiz, direnişin efsanevi duruşunu en iyi şekilde göstererek çarpışmışlardır”


Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Limasol Direnişi’nin, Türk Mukavemet Teşkilatı’nın öncülüğünde gerçekleşen ve mücadele tarihine II. Plevne savunması olarak geçen fevkalade efsanevi bir direniş öyküsü olduğunu ifade ederek Anavatan Türkiye ile iş birliği içerisinde, halkın refah ve güveni için halen yürütülmekte olan bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinin ne kadar kutsal ve kadim olduğunu belirtti.
Rum tarafının, 1960’ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’ni “Enosis’e sıçrama tahtası” olarak değerlendirdiğini ve hedeflerinin, Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlamak, Anayasa değişikliğiyle Kıbrıs Türk halkını bir azınlık statüsüne indirgemek ve adada yok etmek olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar; Rumların, 10 Şubat 1964’te Limasol bölgesindeki Evdim, Çanakkale, Binatlı gibi köylere saldırdıklarını ve Kıbrıs Türk halkını soykırıma uğratmaya çalıştıklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Tatar, bu mücadele sırasında TMT’nin ve Şago gibi kahraman mücahitlerin, direnişin efsanevi duruşunu en iyi şekilde gösterdiklerinin altını çizdi.

“Biz Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümün peşindeyiz”

“Biz Kıbrıs’ta adil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümün peşindeyiz” ifadesini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerine şöyle devam etti:
“Biz her zaman, özellikle Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon zenginliklerinin araştırılması noktasında, Rum tarafını tahrik edici hareketlerine son vermeleri çağrısında bulunduk. Barış ve huzurun devamı için iyi niyetimizi, hem Annan Planı’nda hem de Crans Montana’da gösterdik ve ona göre bir siyaset izledik. Ancak federal temelde bir antlaşma için hiçbir zaman karşı taraftan iyi niyet görmedik. Karşı tarafın oyunu; her zaman bizi tahrik etmek, azınlık statüsüne düşürmek ve Kıbrıs’ta Avrupa Birliği oyunları ile her zaman hayal ettikleri Yunanistan’la birleşme noktasındaki mücadelelerine devam etmektir.”

“Yeni siyasetimiz, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki ayrı egemen bağımsız devlet”


Cumhurbaşkanı Tatar artık yeni siyasetin, Kıbrıs’ta yan yana yaşayan iki ayrı egemen bağımsız devletten ibaret olması gerektiğinin altını çizerek ancak bu şekilde kimsenin Anavatan Türkiye ile bağları koparamayacağını; barış, huzur ve güvenlik içerisinde Kıbrıs Türk halkının ülkede varlığını sürdüreceğini söyledi.


Bu siyasetin daha da kökleşmesi, benimsenmesi için halkın, söylenenlere ve tarihin gerçeklerine kulak vermesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar, iki ayrı bağımsız ve egemen devlet, Türk askerinin ülkedeki varlığı ve Türkiye’nin garantörlüğünün önemine dikkat çekti.


Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra; Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) adına Merkez Komutanı Topçu Albay Mesut Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı (GKK) Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Girne Kaymakamı Sinan Güneş, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, dernek, kurum, kuruluş, okul ve üniversite temsilcileri ile askeri zevat katıldı.
Dosya Adı

 

Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-limasol-direnisi-sirasinda-sehit-dusen-soydaslarimiz-icin-9421

 

REKLAM ALANI