Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Çalışan emekliler için emekli aylıklarının endekslenmesi hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev

Çalışan emekliler için emekli aylıklarının endekslenmesi hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev
06.07.2024
A+
A-

Çalışan emekliler için emekli aylıklarının endekslenmesi hakkında. Makaleyi yazan: Andrey Isaev

2024,

Devlet Duması’ndaki Birleşik Rusya fraksiyonunun lider yardımcısının Rossiyskaya Gazeta’da yayınlanan makalesi
Geçtiğimiz hafta, Devlet Duması, Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan ve Birleşik Rusya grubunun tüm milletvekilleri tarafından 2025 başından itibaren çalışan emekliler için emekli maaşı endekslemesinin yeniden düzenlenmesine ilişkin yasayı üç oturumda kabul etti.

2016 yılında çalışan vatandaşların emekli maaşlarına endekslemenin askıya alındığını hatırlatayım. O zamanlar emeklilik sistemimizde bir kriz durumu ortaya çıktı: 1990’ların son derece küçük nesli çalışma çağına ulaştı ve en büyük Sovyet nesillerinden biri olan 1950’lerin sonlarında – 1960’ların başında doğan nesil emekli olmaya başladı. Uzmanlara göre 2026 yılına kadar işçi başına birden fazla emekli olması gerekiyor.

2016 yılında Emekli Sandığı’ndaki fon eksikliği nedeniyle emekli maaşlarını fiili enflasyonun %12’si yerine öngörülen enflasyonun %4,5’i oranında endekslemek zorunda kaldık ve yeni toplantıya katılan milletvekilleri yalnızca yıl sonunda Devlet Duması, emeklilere mevcut ek bütçe gelirlerinden 5 bin ruble ödemek için acilen karar verdi. Daha sonra Cumhurbaşkanı kararıyla hem çalışan, hem de çalışmayan kişilere ve askeri emeklilere ödeme yapıldı. Aynı zamanda gelecekte enflasyon seviyesinde bile herkese endeksleme sağlamanın mümkün olmayacağını da anladık.

Bu sorunu çözerken, çalışmayan emekliler için emekli maaşlarının tek gelir kaynağı olduğu gerçeğinden yola çıktık: eğer emekli maaşı ödemeleri enflasyon seviyesine endekslenmezse, temel ihtiyaçlar için yeterli paraya sahip olmayacaklar. Ve çalışan emeklilerin ikinci bir kaynağı var: ücretler. Emeklilik, bir kişinin sigortalı bir olay meydana geldiğinde, yani yaş nedeniyle çalışma yeteneğini tamamen veya kısmen kaybettiğinde alması gereken bir sigorta ödemesi olduğundan, yürütme organındaki bazı meslektaşları, emekli maaşlarının tamamen iptal edilmesini önerdi. Bize, hem emekli maaşı hem de maaşların aynı anda alınmasına izin verilmeyen ülkeler olduğu söylendi; tıpkı hiçbir yerde maaş ve hastalık izni ödemelerinin aynı anda alınmasına izin verilmediği gibi. Ve çalışan emeklilere hâlâ emekli maaşı ödenen çoğu ülkede bu miktarı sınırlıdır.

Tartışma sonucunda işçi emeklileri endekslenmeden savunuldu.

Daha sonra emeklilik yaşının kademeli olarak artırılması yönünde zor bir karar alındı. Bu sayede emeklilik sistemi dengelendi ve artık çalışan emeklilerin emekli maaşlarının endekslenmesini yeniden başlatacak fonlar bile var.

Yeni kanuna göre endeksleme nasıl yapılacak? 2025 yılında, emeklilik endekslemesinin yılda bir kez yapıldığı geçiş dönemi 1 Ocak’tan itibaren sona erecek. Şimdi iki kez gerçekleştirilecek: 1 Şubat’tan itibaren vatandaşın emekli maaşı fiili enflasyon seviyesine endekslenecek ve 1 Nisan’dan itibaren Sosyal Fon gelirinin biriken puanlarla orantılı olarak artması nedeniyle sigorta kısmı artacak.

Bu endekslemelerin her ikisi de hem çalışan hem de çalışmayan emekliler için aynı koşullar altında gerçekleştirilecek.

Çalışan emeklilerin, çalışmayanların aksine, emekli maaşlarının 1 Ağustos’tan itibaren üçüncü kez artırılacağını, çünkü Sosyal Fona katkı payı ödemeye devam ettiklerini, dolayısıyla puanlarının arttığını ve emekli maaşlarının artacağını ekleyeceğim. yeniden hesaplanır.

Bütün bunları bir örnekle açıklayayım. 2016 yılında 20 bin ruble emekli maaşı alan bir emekli çalışıyorsa, emekli maaşı ödemeleri şu ana kadar sadece yeni puanların birikmesi nedeniyle biraz arttı (sekiz yılda yaklaşık 3 bin ruble). Ve eğer çalışmasaydı, tüm endekslemeler sonucunda artık yaklaşık 30 bin ruble alacaktı. Şubat 2025’te enflasyon örneğin %10 olursa, sanki işsizmiş ve ayda 30 bin ruble almış gibi emekli maaşına 2.300 değil 3 bin ruble eklenecek. Böylece emekli maaşı yaklaşık 26 bin ruble olacak. Nihayet çalışmayı bıraktığında, emekli maaşı ödemeleri 2016’da çalışmayanlarla aynı olacak. Yani 2025’in başında istifa ederse Şubat ayından itibaren ayda 33 bin ruble alacak. Üstelik çalışmayı durdurmak için herhangi bir başvuruda bulunmanıza gerek yoktur. Sosyal Fon işverenden tüm bilgileri otomatik olarak alacaktır.

Benimsediğimiz yasa, Cumhurbaşkanının belirlediği görevi tam olarak yerine getiriyor ve elbette tüm çalışan emeklilerin durumunu mevcut yasaya göre iyileştiriyor. Aynı zamanda bu yasanın uygulanması için yeterli paranın bulunacağından da eminiz. Bunu hayata geçirmek için 2025 yılında yaklaşık 96,5 milyar rubleye ihtiyaç duyulacağını hesapladık. 2026’da – 177 milyar ruble. Ve 2027’de – 260 milyar ruble. Bu para Sosyal Fon bütçesine dahil edilecek.

Hoparlör
İsayev Andrey Konstantinoviç
İsayev Andrey Konstantinoviç
Halk Programının “İyi iş – evde refah” yönünün koordinatörü, “Birleşik Rusya ile kariyerim” federal parti projesinin koordinatörü, Partinin yasama faaliyetlerinden sorumlu Uzman Konseyi Başkan Yardımcısı, “ Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması’ndaki BİRLEŞİK RUSYA” fraksiyonu
#Isaev
#RG
#madde
#emekli maaşlarının endekslenmesi
#mevzuat
Kamu resepsiyonu
Bir istek oluştur

kaynak:https://er.ru/activity/news/ob-indeksacii-pensij-rabotayushim-pensioneram-statya-andreya-isaeva

 

REKLAM ALANI