Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Zhaparov’un CSTO Kolektif Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısında yaptığı konuşma

Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Zhaparov’un CSTO Kolektif Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısında yaptığı konuşma
11.01.2022
A+
A-

Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Zhaparov’un CSTO Kolektif Güvenlik Konseyi’nin olağanüstü toplantısında yaptığı konuşma

Kırgızistan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Başkanı Akylbek Zhaparov bugün 10 Ocak’ta CSTO Kolektif Güvenlik Konseyi’nin çevrimiçi olağanüstü oturumunda konuştu.

İşte Bakanlar Kurulu Başkanı’nın konuşması:

“Sevgili Nikol Vovaevich,

olağanüstü oturumun sevgili katılımcıları,

Öncelikle, önemi ve önemi şüphe götürmeyen bugünkü toplantıyı organize ettiği için Ermeni tarafına teşekkür etmek istiyorum.

Çatışmalar sonucu yaşamını yitiren Kazak tarafına bir kez daha derin taziyelerimi iletiyor ve tüm mağdurlara acil şifalar diliyorum.

Kazakistan bizim en yakın müttefikimiz ve stratejik ortağımızdır ve bugün görevimiz Kazak tarafı ile dayanışmayı ifade etmektir.

Dünyada süregelen küresel değişimler, “siyasi afetler”, güvenlik tehditlerinin ve tehditlerin dönüşümü ve diğer faktörler, CSTO toplu güvenlik bölgelerinde ortaya çıkan askeri-politik duruma doğrudan yansıyor.

Kazakistan’da yaşanan trajik olaylar bunun kanıtıdır.

Mevcut iç devlet süreçlerini kullanan yıkıcı unsurlar, terör faaliyetlerini devletliği, güvenliği ve toprak bütünlüğünü baltalamak için birleştirirken, bir kaos, serbestlik ve yaygın suç atmosferi yaratır.

Bu bağlamda, Kazak tarafının mevcut koşullarda CSTO toplu güvenlik sisteminin mekanizmalarını harekete geçirme girişimi, şüphesiz, CSTO üye devletlerinin mevcut tehditler ve güvenliğe yönelik tehditler konusundaki görüş birliğini doğrulamaktadır.

Örgütün oluşturulması ve işleyişinin temel ilkeleri, dış politikası ve askeri bileşenleri, biriken potansiyeli dikkate alarak, tüm melez tezahürlerde kriz durumlarına zamanında yanıt vermeyi mümkün kılmaktadır.

Aynı zamanda, bugün ana öncelik, Kazakistan Cumhuriyeti’ndeki durumun tamamen istikrara kavuşturulması olmaya devam ediyor.

Toplantının değerli katılımcıları,

Kardeş Kazakistan’daki olayları ilk günlerden itibaren kaygıyla takip ediyoruz. Terörün tüm biçimlerine ve tezahürlerine karşıyız.

Kazakistan Cumhuriyeti’nde durumun en kısa sürede normalleşmesi ve barış ve düzenin tesisi ile içtenlikle ilgileniyoruz.

Bugün, karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm bulmak ve durumun daha fazla tırmanmasını önlemek her zamankinden daha önemli.

Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, saygıdeğer Kassym-Zhoomart Kemelovich Tokayev’in CSTO içindeki yükümlülüklere uygun olarak yardım sağlama çağrısından hemen sonra, Kırgız Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sadyr Nurgozhoevich Japarov, Silahlı Kuvvetlerinden sınırlı bir birlik göndermeye karar verdi. Kırgız Cumhuriyeti kuvvetleri, CSTO barışı koruma operasyonuna katılma yetkisiyle Kazakistan’a.

7 Ocak’ta Kırgızistan Parlamentosu olağanüstü toplandı ve bu karar milletvekillerinin çoğunluğu tarafından desteklendi.

Aynı gün, 7 Ocak’ta, Kırgız Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetlerinin bir barışı koruma askeri birliği, deneyimli subaylar ve sözleşmeli askerlerin yanı sıra 8 adet zırhlı araç ve 12 adet zırhlı araç da dahil olmak üzere 150 kişi miktarında Kazakistan Cumhuriyeti’ne uçtu. motorlu taşıt birimleridir.

Komşu ülkedeki durumu normalleştirmek için her türlü çabayı göstermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.

Oturumun değerli katılımcıları,

İstikrarsızlık ve şiddetin artması, hem Kazakistan’da sosyo-ekonomik durumun bozulmasına yol açabilecek hem de hepimizi olumsuz etkileyecek.

Bu bağlamda, bölgede sosyal ve ekonomik kalkınma ve istikrarın sağlanması için yolcuların ve malların engelsiz dolaşımı için tüm koşulların sağlanmasının özellikle önemli olduğunu düşünüyoruz.

Bölgenin sürdürülebilir ekonomik kalkınmasını korumak, girişimciler, iş dünyası ve bankalararası ilişkiler için uygun koşulları sağlamak için gerekli önlemleri almak önemlidir.

Gelen bilgilere göre çok sayıda ateşli silah suç çevrelerinin eline geçti.

Soygunlara ve vahşete katılan suçluların devlet sınırlarımız boyunca hareket etme riski vardır.

Bu bağlamda Kazakistan’daki mevcut durum, Kazakistan’da istikrarın yeniden sağlanması ve ülkenin askeri, idari ve sosyal tesislerine yönelik saldırıların önlenmesi için ortak çaba göstermemizi zorunlu kılmaktadır.

Destek önlemi olarak, Kazakistan vatandaşları da dahil olmak üzere tüm ülke vatandaşlarının, olumsuz PCR test sonuçları belgesi sunmadan Kırgız-Kazak sınırından Kırgızistan topraklarına geçmelerine izin vermeye karar verdik.

Bu günlerde Kırgız tarafı, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer devletlerden dönen ve Manas uluslararası havaalanına gelmek zorunda kalan Kazakistan vatandaşları için geçici konaklama da organize etti. Kırgız-Kazak sınırına organize bir şekilde nakledilirler.

Birçok Kırgızistan vatandaşının bir kenara çekilmemesi ve mevcut duruma empatiyle yaklaşması, her türlü gönüllü yardımda bulunmaları sevindiricidir.

Tüm Kırgız halkı, bu zor günlerde Kazak kardeşlerle derinden empati kurmakta ve halkın yararına durumun bir an önce çözülmesini içtenlikle istemektedir.

Aynı zamanda, son zamanlarda medyada ve sosyal ağlarda Kırgızistan vatandaşları da dahil olmak üzere yabancı vatandaşlar hakkında pogrom ve ayaklanmalara katılımları hakkında bir bilgi yayıldığını belirtmek isterim.

Bu bağlamda, Kazakistan Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde ve ikili ve çok taraflı anlaşmalarımıza sıkı sıkıya uygun olarak, teyit edilen her dava için açık ve adil bir soruşturma olmasını rica ediyor ve umuyorum.

Toplantının değerli katılımcıları,

Sonuç olarak, Kırgız Cumhuriyeti’nin her zaman Kazakistan’ın istikrarı, sosyo-ekonomik kalkınması, devlet yapısının güçlenmesi ve refahını temsil ettiğini vurgulamak isterim.

Kırgızistan her zaman Kazakistan’ın yanında olmuştur ve olmaya devam etmektedir.

Gerekirse ve Kazak tarafının talebi üzerine, iki kardeş halkın güçlü aile bağlarına dayanarak Kazakistan halkına mümkün olan her türlü yardımı yapmaya hazırız.

Can kaybıyla ilgili olarak Kazak tarafına bir kez daha derin taziyelerimi iletiyor ve tüm etkilenenlere acil şifalar diliyorum.”

Ayrıca son zamanlarda medyada ve sosyal ağlarda Kırgızistan vatandaşları da dahil olmak üzere yabancı vatandaşlar hakkında pogrom ve ayaklanmalara katılımları hakkında bir bilgi yayıldığını belirtmek isterim.

Bu bağlamda, Kazakistan Cumhuriyeti mevzuatı çerçevesinde ve ikili ve çok taraflı anlaşmalarımıza tam olarak uygun olarak, teyit edilen her dava için açık ve adil bir soruşturma olmasını rica ediyor ve umuyorum.”

kaynak:http://president.kg/ru/sobytiya/21712_vistuplenie_predsedatelya_kabmina_akilbeka_ghaparova_na_vneocherednoy_sessii_soveta_kollektivnoy_bezopasnosti_odkb

REKLAM ALANI