Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Bakan Jeyhun Bayramov’un Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Sijarto ile görüşmesi ve Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyalogunun ilk oturumuna ilişkin basın açıklaması

Bakan Jeyhun Bayramov’un Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Sijarto ile görüşmesi ve Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyalogunun ilk oturumuna ilişkin basın açıklaması
05.09.2023
A+
A-

 

 

 

 

No: 459/23, Bakan Jeyhun Bayramov’un Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Sijarto ile görüşmesi ve Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyalogunun ilk oturumuna ilişkin basın açıklaması

Bakan Ceyhun Bayramov, 4 Eylül 2023 tarihinde Macaristan’a yaptığı resmi ziyaret çerçevesinde bu ülkenin Dışişleri ve Ticaret Bakanı Peter Siyarto ile görüştü.

 

 

 

Bakan Ceyhun Bayramov ile Bakan Peter Sijarto arasındaki baş başa görüşme, her iki taraftan heyetlerin katılımıyla daha geniş formatta devam etti ve Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyalogunun ilk toplantısı gerçekleştirildi.

 

 

 

Görüşmede Azerbaycan ile Macaristan arasında ikili ve çok taraflı formatta işbirliğinin yanı sıra bölgesel konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. İlişkilerimizin gelişmesinde üst düzey karşılıklı ziyaretlerin ve siyasi diyaloğun önemi ve rolüne dikkat çekildi.

 

Macaristan ile ekonomi, ticaret, ilaç, kültür, eğitim, spor ve diğer alanlarda ilgili işbirliğinin daha da genişletilmesine yönelik fırsatlar tartışıldı. Enerji alanındaki ortaklığın ilişkilerimizde kilit rol oynadığı, ulaştırma, lojistik gibi yönlerin işbirliğimize ilave katkı sağlayacağı vurgulandı.

 

 

Toplantıda Bakan Ceyhun Bayramov, çatışma sonrası dönemde mevcut bölgesel durum ve gerçekler, Azerbaycan’ın Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi, barış anlaşmasının imzalanması, ulaşım ve iletişimin açılması konularında karşı tarafa detaylı bilgi verdi. Bölgede sınırların sınırlandırılması yönünde yapılan çalışmaların yanı sıra.

 

 

 

Ermenistan’ın sürekli yapıcı olmayan bir yaklaşım sergilediği, askeri ve siyasi provokasyonlar yaptığı, yükümlülüklerini ihmal ettiği, Laçin sınır kontrol noktası kurulana kadar Laçin yolunun askeri ve mayın tehditlerinin devamı için kötüye kullanıldığı belirtildi. Ermenistan’ın işgalci güçleri ülkemiz topraklarından tamamen temizlemediği vurgulandı.

 

 

 

 

 

Azerbaycan tarafının başlattığı barış gündemi, ülkemizin yapıcı yaklaşımı ve bu yöndeki çabaları karşılığında karşı tarafa Ermenistan’ın çelişkili ve provokatif tutumu aktarılmıştır.

 

Özellikle Ermenistan’ın, Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinde yaşayan Ermeni sakinlerinin yeniden entegrasyon çabalarını mutlaka engellediği ve Laçın-Hankendi yolu etrafında asılsız iddialar yaydığı kaydedildi. Ermeni sakinlerin günlük olarak Laçin yolundan geçtiği dile getirilirken, Azerbaycan bölgeye büyük yüklerin taşınması için Ağdam-Hankendi yolunun kullanılmasını önerdi.

 

 

 

Toplantıda, Azerbaycan’ın kurtarılan topraklarında yürütülen geniş çaplı yeniden yapılanma çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu ve karşı tarafa Macaristan’ın bu süreçte gösterdiği ilgiden dolayı şükran ifadeleri sunuldu.

 

 

 

Daha sonra iki bakan, Azerbaycan-Macaristan Stratejik Diyaloğu 1. toplantısının protokolünü imzaladı.

 

Basın toplantısında bakanlar toplantı sonuçlarına ilişkin açıklamalarda bulunarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş

BÜTÜN HABERLER

kaynak:https://mfa.gov.az/az/news/no45923

 

 

REKLAM ALANI