Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Azerbaycan Milletvekili Memmedov , “Zengezur koridoru açıldıktan sonra bölgedeki tüm ülkelere yeni fırsatlar yaratacak”

Azerbaycan Milletvekili Memmedov , “Zengezur koridoru açıldıktan sonra bölgedeki tüm ülkelere yeni fırsatlar yaratacak”
24.05.2021
A+
A-

ÜLKER PİRİYEVA-AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Azerbaycan Temsilcimiz Ülker Piriyeva `ya “Zengezur koridoru açıldıktan sonra bölgedeki tüm ülkelere yeni fırsatlar yaratacak”  diye  Özel Açıklamada bulundu.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov , “Evet, 44 günlük Vatan Savaşı bitmesine rağmen Ermeniler hala memnuniyyet duygularından vazgeçmek istemiyorlar, ne yazık ki, her gün yeni hayallere kapılıyor ve çılgınca açıklamalar yapmakta devam ediyorlar. Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev, onların görüşlerine cevaben, hem muzaffer Ordumuzun hem de demir yumruğumuzun her zaman yerinde olduğunu söylüyor. Onlar hala darbeden uyanamamışlar. Ülkemizdeki durum ise tamamen farklı. Kaybettiğimiz kahramanlarımızın kayıplarından üzülsek de onların aziz hatırasını kalbimizde yaşatıyor, kahramanlarımızın canları ve kanları pahasına işgalden kurtardıklarlı topraklarda çevre düzenlemesi ve inşaat çalışmalarımızı yapıyor ve devam etdiriyoruz. Zaferin ilk gününden itibaren Başkomutanımız, işgalden kurtarılan toprakları cennete çevireceğini söylemişti” dedi.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov , “Bu gün Hankendi ve çevresinde yaşayan Ermeniler, Azerbaycan vatandaşı olduklarını da anlamalılar, tabii ki, bu durum hoşlarına gitse de gitmese de, ülkenin kanunlarına saygı duymalılar: “Çünkü biz istesek de istemesek de komşuyuz ve yan yana yaşamak zorundayız ve yeniden birlikte yaşamayı öğrenmeliyiz. Kolay değil. Elbette ki, burada duygusallık da var. Özellikle Azerbaycan halkı işgalden kurtarılmış topraklara gidip tamamen yıkılan yerlerimizi görünce, muhtemelen kendilerini nasıl hissettiklerini göz önüne getirir ve düşüne bilirsiniz. Ancak belirtmeliyim ki, politikacıların da rolü, gündemlerini savunmak ve bölgede etkileşim yoluyla sürdürülebilir kalkınma, barış ve güvenliğin sağlanabileceğini açıklamaktır. ”

Artık tüm dikkatler Zengezur koridorunun açılmasına odaklanmıştır. Çünkü bu koridor açılırsa, Azerbaycan ekonomisi için, Azerbaycan’ın bölgede söz sahibi olması için çok elverişli koşullar yaratacaktır: Dileriz vakit gelecek ve biz, kelimenin tam anlamıyla Güney Kafkasya’da aktif işbirliği ve entegrasyondan bahsedeceğiz.

Şimdiden çok önemli teklifler ve girişimler yaptık. Bu arada 10 Kasım 2020 tarihli ortak beyanata da yansıdı, bunlar. Bu, özellikle iletişimin ve yeni ulaşım koridorlarının açılması ile bağlıdır. Elbette ki, bunların uygulanmasına yönelik çalışmaların şimdiden başladığını söyleyebilirim. Azerbaycan devleti bu amaçla teknik ve mali kaynakları çoktan tahsis etmiş bulunmakta. Bu da bir gerçektir ki, Zengezur koridorunun açılmasının ardından bölgedeki tüm ülkeler için yeni fırsatlar yaranacak”.  diye belirtti.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov , “Devlet başkanımız defalarca Azerbaycan’ın ortak geleceğimiz için işbirliğine ve planlamaya açık olduğunu söyledi. Bundan yola çıkarak, Güney Kafkasya ülkelerinin kendilerine yapılan tekliflerden yararlanacağına ve bölgede her ülkenin çıkarları doğrultusunda jeopolitik değişimlerin yaşanacağına inanıyoruz. Ermeni hükümeti halkını düşünüyor ise, memnunluk coşkusundan uyanmalı, tarihi defalarca okumalı ve saldırganlık politikasından artık vazgeçmelidir. Taraflar arasında üçlü bir anlaşma imzalamış olsalar da, sık sık sınırları ihlal edenlerin Ermenistan tarafı olduğunu ve bizim sınırlarımızı koruyan kahramanlarımızın onları derhal topraklarına sürdüğünü görüyoruz. Artık zaman o zaman değildir ki, destekçilerine güvenip komşu ülkenin topraklarına göz diksinler. Aslında, ekonomik kalkınma sağlamak için komşu ülkelerle ilişkiler kurmaları ve karşılıklı işbirliği çerçevesinde yapılan önerilerden yararlanmaları gerekiyor.

Ümit edelim ki Azerbaycan devletinin ekonomik büyümesi, aynı zamanda, Sayın Cumhurbaşkanımızın ülke menfaatleri doğrultusunda aldığı mantıklı kararlar, Azerbaycan’ı istikrarsızlaştırmaya çalışan komşularımıza örnek olacaktır. Azerbaycan, tüm ekonomik ve siyasi başarılarını liderinin yetenekleri ve öngörüsü sayesinde elde etmekte. Ülkemizin halkı düşünen, siyasi ve ekonomik manevraları çok profesyonelce yapan bir Lider tarafından yönetilmesi de bir şans meselesidir.

Komşularımıza da böyle bir şans diliyorum. Ülke olarak, işgalden kurtarılan bölgelerimizin hızla geliştirilmesine, iyileştirilmesine ve Zengezur koridorunun yeni fırsatlar yaratacağına odaklandık.
Şu an biz geleceğe bakmalıyız. İşgalden kurtarılan topraklardaki 30 yıllık işgale, büyük ölçekli yıkıma ve onların mahv etdiklerine rağmen, Azerbaycan geleceğe bakmaya ve tek bir entegre edilmiş Güney Kafkasya bölgesinin bir parçası olarak geleceğini planlamaya hazır.

Ümit edelim ki Azerbaycan’ın ekonomik büyümesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın ülke menfaatleri doğrultusunda aldığı mantıklı kararlar, Azerbaycan’ı istikrarsızlaştırmaya çalışan komşularımıza örnek olsun. Azerbaycan, tüm ekonomik ve siyasi başarılarını liderinin yetenekleri ve öngörüsü sayesinde elde ediyor. Ülkenin halkı düşünen, siyasi ve ekonomik manevraları çok profesyonelce yapan bir kişi tarafından yönetilmesi de bir şans meselesidir. Komşularımıza bu fırsatı diliyorum. Ülke olarak, kurtarılan bölgelerin hızla iyileştirilmesine ve Zengezur koridoru için yeni fırsatlar yaratılmasına odaklandık.

“Şimdi geleceğe bakmalıyız. Otuz yıllık işgale, kurtarılan topraklardaki büyük ölçekli yıkıma ve bunların yok edilmesine rağmen, Azerbaycan geleceğe bakmalıdır”.

Cumhurbaşkanımız Sayın İlham Aliyev’i yakın günlerde Nizami Gencevi Uluslararası Merkezi’nin düzenlediği “Güney Kafkasya: Bölgesel Kalkınma ve İşbirliği Beklentileri” konulu video konferansta söylediği bu fikirler ülkemizi ilerde bekleyen güzel günlerin habercisidir”, diye açıklamada bulundu.

 

REKLAM ALANI